מאת רו"ח אילן פרץ

"כל האנשים המצליחים הסכימו בדבר אחד – סיבתיות. הם האמינו כי לא הגורל קובע את העניינים, אלה שלכל דבר יש גורם. שאין חוליה חלשה או סדוקה בשרשרת המקשרת בין ראשון ואחרון הדברים. אמונה בסיבתיות, או קשר הדוק בין כל דבר פעוט לעקרון הקיום, ומתוך כך, אמונה בפיצוי, כלומר ששום דבר אינו מושג בלא תמורה – מאפיינת את כל הראשים הטובים, ועליה לחלוש על כל מאמץ הנעשה על ידי ראש חרוץ. האנשים האמיצים ביותר הם המאמינים הנחושים ביותר…" (אמרסון).

כיום, אנשים רבים המעוניינים לפתוח עסק, כבר מבינים שהתהליך אינו פשוט כלל וכרוך בהכנות רבות והתייעצות עם גורמים רבים. לעיתים קרובות פונים אלי בבקשות ללוות ולסייע בזה ומצאתי לנכון להעלות על הכתוב את סדר הפעולות בצורה ברורה וללא הנחות. במאמר זה אסקור בצורה מובנית את הפעולות אותן עלינו לבצע החל משלב קבלת ההחלטה ועד הקמת העסק ותפעולו. כאן זה המקום לציין כי אנשים מטבעם שונים וכל אחד בוחר בדרכו שלו הן את אופי העסק והן את דרך הפעולה שתתאים ביותר עבורו. עדיין, קיים מכנה משותף בפעולות אותן אנו חייבים לבצע ומשותפות לכולם, היות ומטרת העסק היא להרוויח כסף.

הרעיון – שלכם.  הדרך – תבחרו אתם.

 יש כללים.

               " אם אי אפשר למכור את זה, אינני רוצה להמציא את זה" (אדיסון).

עליכם לוודא:

עד כה דנו בנקודות בסיסיות העונות לנו על השאלה כמה אני מכיר את העסק אליו אני נכנס. כלל הסעיפים שמנינו, רלוונטיים גם לרכישת עסק שכן, אלה נקודות בסיס בעסק בין אם הוא חדש או בין אם הוא קיים. גם לעסק שרוכשים וכבר עובד, כדאי לשאול מחדש את השאלות הללו ולוודא שהתשובות עונות לציפיות שלנו.

באם קיבלנו תשובות טובות, ממשיכים לשלבים הבאים:

עסקים רבים בנויים על שיתופי פעולה. אלה יכולים להיות מוסדרים במגוון דרכים כגון: בעלי מניות נוספים, שותפים שקטים/פעילים, שיתופי פעולה וחלוקת מקור הרווח בהתאם לחלוקת עבודה, קבלני משנה ועוד. בשלב זה עלינו להבין האם העסק יהיה מושתת על כוח העבודה שלנו בלבד, עובדים שכירים, שותפים הנוטלים חלק במשימות העסק, שותפי מימון ועוד.

פרק זה קריטי להבנה ולהגדרה תואמת. כלל התוכנית העסקית מושתתת על יכולת העסק לייצר/למכור/לספק סחורה או שירותים. הבנת מצבת כוח האדם שאיננו שכיר הכרחית. השלכות פרק זה יקבלו ביטוי בתוכנית העסקית עליה נדון בהמשך.

"אל המטרות שלנו אפשר להגיע אך ורק באמצעות תוכנית, אשר בה עלינו להאמין אמונה עזה, ושעל פיה עלינו לפעול במרץ. אין דרך אחרת להצלחה" (פיקאסו).

רבות נאמר ושווק ובמיוחד בעשור האחרון סביב רצף מילים אלה. לאלה שעדיין לא בטוחים שחייב את זה – במקרה הטוב – תפסידו כסף. במקרה הפחות טוב, כשלון לא מפואר – זה היה ידוע מראש.

תוכנית עסקית למעשה מכתיבה לנו את הדרך בצורה מתוכננת וברורה ומנסה לנטרל ככל הניתן את משתני אי הוודאות הקיימים. היום זה ברור, לא היינו מעלים על הדעת בניית עסק ללא ניתוח שוק, פילוח קהל יעד, תכנית שיווק וגיוס לקוחות, העמדת מקורות מימון מראש, מעקב אחר תכנון מול ביצוע, זיהוי נקודות כשל, התמודדות עם הלא נודע ועוד.

המיומנות הגדולה בתוכנית עסקית היא ליישם אותה. לבנות תוכנית כזאת שתהיה רלוונטית עבורך ובאמת תוכל להישען עליה וליישם את צעדיה. בלתי מתוכנן יצוץ בדרך ללא ספק. חשוב לדעת איך מתמודדים איתו ומה ההשלכות של כל שינוי על המשך העסק. ניקח לדוגמה עסק שחרג בתקציב שיפוץ המקום וכידוע, תקציב מוגבל. ככל הנראה הכסף שישמש לחריגה התקציבית בשיפוץ יהיה חסר במקום אחר כגון שיווק או צרכי הון חוזר. לכשנגיע לשם – ניתקל בבעיה. לכן, כאשר בונים תוכנית עסקית, יש להקפיד על האומדנים ככל הניתן, בקירוב למציאות ולתוצאה הסופית.

נקודה נוספת וחשובה בתפיסת ההבנה של תכנית עסקית – היא לא מיועדת רק לנו! עסק נעזר בגורמי חוץ. יכול שיהיו משקיעים, גורמי מימון, אנשי מפתח ועוד. ראיית התמונה בכללותה והיכולת לתקשר אותה הלאה היא חלק מובנה מתהליך הקמת עסק.

להלן הנקודות העיקריות שיקבלו מיקוד בתוכנית העסקית:

 הדיעה הרווחת היא שהחלטה זו הינה כלכלית בעיקרה. הנחה זו שגויה ביסודה שכן, לבחירת צורת ההתאגדות שיקולים רבים שבבסיסם עומדים נושאי החשבונאות, משפט וכלכלה. בעיניי, החלק החשוב ביותר בענין צורת ההתאגדות, הינו היכולת לשלוט ולנהל את העסק נכון. השיקולים הכלכליים והמיסויים מגיעים כשיש רווחים. השיקול המשפטי נועד להגן עלינו כבעלי העסק. השיקול של תפעול נכון של העסק נזנח בבחירת מודל ההתאגדות וחבל שכך. להרחבה בנושא זה, אפנה למאמר שכתבתי הנקרא "חברה או עוסק" ובו ניתן למצוא פירוט נרחב לשיקולים בדבר בחירת צורת ההתאגדות.

 החל משלב קבלת ההחלטה על הקמת העסק ועד לתפעול השוטף, מומלץ להיעזר באנשי מקצוע נכונים ומתאימים לך. כאשר שוקלים פתיחת עסק בתחום מסוים, עלינו להבין כי אין ביכולתנו לעשות את הכל לבד הן מטעמים מקצועיים והן מטעמי זמן. ככל הנראה מי שזה עיסוקו יהיה יעיל יותר בכך. בחירת אנשי מקצוע נכונים תהיה גורם מכריע בהצלחת העסק. 

 להלן אנשי מקצוע הכרחיים בתהליך פתיחת עסק:

 עולם המימון והבנקאות השתנה רבות בשנים האחרונות. הפרק הזה בחיי עסק הינו חובה ולא מותרות. שיטות עבודה ישנות כבר לא קיימות, הצרכן הפך לשקוף יותר בעיני המערכת, מחיר הכסף עלה משמעותית והחל תהליך גמילה מריביות נמוכות שידענו פעם. להתמודדות עם פרק זה חשוב מאד לגייס מלווה פיננסי הבקיא ומצוי בעולם זה ובשיטות העבודה החדשות.  להרחבה בנושא זה, אפנה למספר מאמרים שכתבתי בנושאים של שיעורי ריבית, תזרים מזומנים ודירוג אשראי, הרלוונטיים לצרכי הבנת המורכבות בתחום. בשנים האחרונות, שיקול דעת נוסף תפס משנה תוקף – איסור הלבנת הון. נושא זה קיים כבר שנים רבות. אולם לאחרונה, הצורך בהתנהלות נכונה תוך ידיעת החוקים השונים  בתחום הפך להכרחי. עסקים רבים מוצאים עצמם בחשיפה פלילית להוראות החוק השונות, בחשיפה מול הרשות לאיסור הלבנת הון וכלל הרשויות.

 הצורך בעבודה שוטפת ונכונה מול רשויות המס בישראל ידוע. כל עסק חייב לדווח על בסיס שוטף לרשויות המס, ביטוח לאומי, חברות מדווחות גם לרשם החברות וגופים פיננסים לרשות לאיסור הלבנת הון. עבודה זו מתבצעת בעיקרה על ידי רואה החשבון. עדיין, ידיעה והיכרות של תהליכי העבודה, הכרחית לניהול שוטף ותקין של העסק.

 לכל עסק יש שלבים שונים המצריכים כלים אחרים. שלב ההקמה כרוך בתכנון של פעילות עתידית. בשלב התחזוקה השוטפת ישנן נושאים רבים לפתור, כגון: ניהול שוטף, עבודה מול תקציב, מכירות, יעדים, עובדים ועוד. כבר בשלב קבלת החלטה על פתיחת העסק, עלינו לדעת את תהליכי העבודה השוטפים של העסק. אלה אחראים על ייצור הכסף. עד כה דנו בקבלת ההחלטות בשלב ההקמה. נושא התפעול השוטף נידון בפרק נפרד המוקדש לחייו השוטפים של העסק.

עסק עובר עליות ומורדות במשך חייו. היכולת לשרוד את התקופות הקשות תלויה רבות בבעלי העסק וביכולתם להתמיד ולהתעקש על הצלחת העסק והמשך קיומו. כל בעל עסק חייב לדעת שהתקופות הקשות יגיעו. וצריך להתמודד איתן. מוטב להיערך להן מראש וככל הניתן.

"אני משוכנע שכחצי ממה שמבדיל בין אנשים מצליחים ללא מצליחים זה רק התמדה, שהיא כה קשה" (ג'ובס).

לסיכום, תהליך פתיחת עסק מורכב וכרוך במשתנים רבים המצריכים ידע מקצועי. אומדן וכימות כלל הפרמטרים הינו שלב קריטי בתהליך קבלת ההחלטה, ואופן ניהול פתיחת העסק ישפיע רבות על ההמשך. מוטב יהיה שכבר בשלב ההקמה יתקבלו החלטות מהותיות בדבר האסטרטגיה העסקית ולאן רוצים להגיע. החלטות אלו מצריכות תכנון מקיף וידע תואם.

במשרדנו, נוכל להציע מעטפת פיננסית רחבה שתענה לצרכיך וללוות אותך באופן צמוד, מתוך הבנה של צרכיך והדרך בה בחרת. אצלנו קיים ניסיון מוכח וידע נרחב שנצברו למעלה מ 17 שנים.

 

בואו נתחיל בתהליך

מספר שאלות שיעזרו לנו לאפיין את הבקשה
*הפרטים נשלחים אלינו בלבד ואינם עוברים לגורמים נוספים

דילוג לתוכן